شماره خبر : 46364
منتشر شده در مورخ : دوشنبه 5 خرداد 1404
ساعت : 11:21
آلودگی هوا زیر ذره‌بین علم؛ آغاز پژوهش مشترک در خوزستان

آلودگی هوا زیر ذره‌بین علم؛ آغاز پژوهش مشترک در خوزستان

 

با هدف پاسخ علمی به نگرانی‌های عمومی درباره آلودگی هوا و اثرات آن بر سلامت مردم، تفاهم‌نامه‌ای میان اداره‌کل حفاظت محیط زیست خوزستان و دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز امضا شد.

به گزارش ایرنا، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان روز یکشنبه در آیین امضای تفاهم‌نامه‌ای با دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، از آغاز فصل جدیدی در همکاری‌های تحقیقاتی میان این ۲ نهاد با هدف بررسی و مقابله با آلودگی هوا در استان خبر داد.

محمدجواد اشرفی با اشاره به شرایط خاص اقلیمی و صنعتی خوزستان اظهار کرد: مردم این استان، به‌ویژه ساکنان کلانشهر اهواز، سال‌هاست با بحران آلودگی هوا دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

وی مقابله با آلودگی هوا را یکی از جدی‌ترین مطالبات و نیازهای عمومی مردم دانست و تصریح کرد: از نظر میزان آلودگی، احتمالاً اهواز پس از تهران آلوده‌ترین شهر کشور است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با بیان اینکه هنوز ابهامات زیادی درباره منشأ و اثرات آلودگی هوا بر سلامت مردم وجود دارد، افزود: در حال حاضر، میان متخصصان حوزه سلامت و دیگر کارشناسان، درباره نقش آلودگی هوا در بروز بیماری‌های تنفسی، به‌ویژه در آغاز فصل پاییز، اختلاف نظرهایی دیده می‌شود.

به گفته اشرفی، برخی منشأ این بیماری‌ها را عوامل فصلی می‌دانند، در حالی‌ که گروهی دیگر معتقدند آلاینده‌هایی نظیر فلرهای نفتی و خودروها نقش اصلی را ایفا می‌کنند.

وی ادامه داد: مطالعات مشترک میان اداره‌کل حفاظت محیط زیست خوزستان و دانشگاه علوم پزشکی اهواز می‌تواند به رفع این ابهامات کمک کند و امیدواریم نتایج این تحقیقات، تصویری دقیق و مستند از تأثیر یا عدم تأثیر عوامل مختلف بر سلامت مردم ارائه دهد. حتی اگر نتایج نشان دهد این عوامل نقشی ندارند، انجام چنین پژوهش‌هایی برای پاسخ به دغدغه‌های عمومی ضروری است.

اشرفی با اشاره به تأثیر روانی آلودگی هوا بر مردم گفت: بسیاری از شهروندان تنها با شنیدن اخبار مربوط به آلودگی، دچار اضطراب می‌شوند. اجرای این پروژه می‌تواند بخشی از نگرانی آن‌ها را کاهش دهد و زمینه‌ساز آرامش روانی جامعه باشد.

وی با تأکید بر حمایت کامل اداره‌کل حفاظت محیط زیست از این طرح گفت: ما این پروژه را جزو رسالت خود می‌دانیم و هیچ‌گونه بروکراسی در مسیر اجرای آن وجود نخواهد داشت. تمامی داده‌ها، تجهیزات و ظرفیت‌های موجود را در اختیار دانشگاه قرار می‌دهیم و از توان سایر دستگاه‌ها و صنایع نیز برای پیشبرد بهتر این پروژه بهره خواهیم گرفت.

اشرفی ابراز امیدواری کرد که نتایج این مطالعات، مبنای تصمیم‌گیری‌های اجرایی، سیاست‌گذاری‌های سلامت‌محور و اطلاع‌رسانی دقیق به مردم قرار گیرد.

در این مراسم، معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز نیز بر آمادگی این دانشگاه برای همکاری در پروژه‌های تحقیقاتی اولویت‌دار زیست‌محیطی تأکید کرد.

عبدالله رئیسی گفت: رویکرد ما در دانشگاه، مسئله‌محور و مبتنی بر نیازهای واقعی استان است. اگر محیط زیست پروژه‌هایی دارد که اجرای آن‌ها در ساختار این اداره ممکن نیست، آماده‌ایم با تعریف مشترک طرح‌ها، وارد عمل شویم.

وی افزود: تلاش ما این است که خروجی این پروژه‌ها منجر به حل واقعی مشکلات استان و بهبود روند سیاست‌گذاری‌ها شود. همچنین امکان جذب منابع مالی ملی برای این طرح‌ها از وزارت بهداشت و دیگر نهادهای بالادستی وجود دارد.

رئیسی با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی اهواز دارای نیروی انسانی متخصص و ظرفیت علمی بالایی است، اظهار داشت: با همراهی اداره‌کل حفاظت محیط زیست، می‌توان پروژه‌های کلان و مؤثری را در استان اجرا کرد.

به گزارش ایرنا، خوزستان با دارا بودن صنایع متعدد نفت، گاز و پتروشیمی، ظرفیت‌های کشاورزی، مزارع نیشکر و کانون‌های تولید ریزگرد، منابع متعددی برای آلودگی هوا دارد که سلامت مردم این استان را در معرض خطر قرار می‌دهد.

در سال‌های اخیر، خوزستان با ابعاد و علل مختلفی از آلودگی هوا درگیر بوده که موجب بروز مشکلات تنفسی برای مردم شده و هنوز مشخص نیست این شرایط چه تبعات بلندمدت و جبران‌ناپذیری بر سلامت عمومی خواهد داشت.

بنا بر آمار دانشگاه علوم پزشکی اهواز، در سال گذشته ۲۵۱ هزار نفر به دلیل عوارض ناشی از آلودگی هوا به مراکز درمانی مراجعه کرده و خدمات دریافت کرده‌اند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز نیز ماه گذشته اعلام کرد که میزان عوارض قلبی و تنفسی منتسب به آلودگی هوا در خوزستان در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال پیش از آن، ۳۰ درصد افزایش یافته است؛ آماری که بسیار نگران‌کننده تلقی می‌شود.

وی همچنین گفته است: در سه ماه گذشته، بیمارستان کودکان ابوذر اهواز با یک بحران جدی مواجه شد و شمار مراجعات تنفسی کودکان، به‌ویژه در گروه‌های سنی زیر ۱۲ و زیر ۶ سال به طرز قابل توجهی افزایش یافت. این شرایط بار سنگینی بر دوش دانشگاه گذاشت، هرچند با تلاش کادر بهداشت و درمان، مدیریت شد.

 

برچسب ها : دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان بیماری تنفسی آلودگی هوا